Özellikli Hasta Gruplarında Refakatçi Uygulamaları
13 Haziran 2023

ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARINDA REFAKATÇİ UYGULAMALARI

Hastanemizde Hizmet Verdiğimiz Özellikli Hasta Grupları:

Acil Servis Hastaları

Komada olan Hastalar

Yaşam Desteği Alan Hastalar

Kan ve Kan Ürünü Alan Hastalar

Bulaşıcı Bir Hastalığı Olan Hastalar

İmmun Sistemi Baskılanmış Olan Hastalar

Terminal Dönemdeki Hastalar

Alkol Madde Bağımlılığı Olan hastalar Taciz ve İstismar Kurbanı Olan Hastalar

Geriatri Hastaları

Hizmet Verdiğimiz Özellikli Hasta Grupları ve Engelli hastalarda yattıkları bölüm ve hekim isteğine göre refakatçi uygulaması yapılır.

Bulaşıcı Bir Hastalığı Olan Hastalar için, sağlık personelinin verdiği eğitimler doğrultusunda izolasyon kurallarına uymanız gerekmektedir.(Örneğin Covid pandemisi nedeniyle Olası/Kesin Covıd-19 Hasta Refakatçisi İçin Bilgilendirme Ve Rıza Belgesini okuyarak imzalamanız ve kurallara uymanız gerekmektedir.)

• Adli vakalarda, yatırılarak tedavileri yapılan hükümlü ve tutukluların yanında, tedaviyi yapan hekimin raporuyla zorunlu olduğunun bildirilmesi hâlinde, eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu, bunların olmaması hâlinde Cumhuriyet Başsavcılığının uygun gördüğü bir aile yakını refakatçi olarak bulundurulabilecektir.

İstismara uğramış hastalarda psikolog/psikiyatrist, sosyal çalışmacı, hekim isteği doğrultusunda refakatçi bulundurulabilir.

• Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda hekim isteği doğrultusunda refakatçi bulundurulabilir. Koruyucu izolasyon önlemi olarak mümkünse hasta tek kişilik odaya alınır. Hastanın kliniğine uygun olarak alınan izolasyon önlemleri hakkında hasta ve yakını bilgilendirilir. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı, el hijyeni, ziyaret kuralları, odaya giriş çıkışın kısıtlanması konuları hakkında refakatçiye eğitim verilir. Refakatçinin eğitimi süreklidir ve talebi halinde bilgi aktarımı yapılması sağlanır. Oda içinde refakatçi cerrahi maske takmalıdır.

• Hastanın, fiziksel ve duygusal bakımının yanı sıra, hastanın ailesi ve yakınlarının da desteğe gereksinimleri olduğu düşünülerek, ailelerin hastanın bakımına katılması, hastanın yanında kalmasının ve rutin bakıma yardım etmesinin sağlanması amacı ile hasta bakım ekibi tarafından hastalarının bakımında aile üyelerinin bakımın neresinde, hangi konularda ve nasıl yer alacağını belirlenerek bakıma katılımları ve eğitilmeleri sağlanır.

Kronik hastası olan aile üyeleri hastaları hastaneye yattığında hasta bakımı eğitimi almaya ve ekiple işbirliğine hazır olmalıdır.

Özellikle Palyatif Bakım Ünitemizde, hasta bireyin hastane ortamına uyumunu sağlama ve taburculuk sonrası döneme ilişkin hasta yakınlarını destekleme açısından aile üyelerinin hastanede bakıma katılmasının önemi oldukça fazladır.

Hastanın bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında sağlık personeli tarafından destek sağlanır.

Özellikli hastalara ve refakatçilerine gerekli durumlarda sosyal ve psikolojik yönden destek sağlamak amacıyla sosyal hizmet uzmanı/psikolog ile işbirliği sağlanır.

Özellikli hasta grubu refakatçileri hastanemizde uygulanan diğer refakatçi kurallarına uymak zorundadır.