Ünye Devlet Hastanesinde “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle çeşitli etkinlikleri düzenlendi.
Etkinlik kapsamında Kanser Birimi Hemşiresi İlknur TÜTÜNCÜ tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlarda “Kendi kendine Meme Muayenesi Eğitimi" düzenlendi.
Hastane girişinde açılan stantta vatandaşlara yönelik meme kanseri farkındalığı oluşturmak için çeşitli broşürler verildi. Ayrıca vatandaşlara da eğitim verilerek pembe renkle sembolize edilen etkinlikler kapsamında pembe kurdele taktılar.
Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Ahmet Ateş hastane idarecileriyle birlikte hastane girişinde oluşturulan standı ziyaret ederek yapılan çalışmalara destek verdi.
Kanserin dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını belirten Başhekim Ateş: “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 01-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ülkemiz ’de de Sağlık Bakanlığı Başkanlığında bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. Ayrıca erken tanının önemini vurgulamak amacıyla, 15 Ekim “Dünya Meme Sağlığı Günü” olarak kabul edilmiş ve 26 Ekim meme kanserini sembolize eden “Pembe Kurdele Takma Günü” olarak belirlenmiştir. Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türüdür. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’ini meme kanseri oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir. Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediği bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir. Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalık olması; 20 yaş üzerindeki tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli eğitim almaları ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamaları öngörülmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.