Ünye Devlet Hastanesinde Girişimsel Radyoloji işlemleri ilk kez yapılmaya başladı.
08 Ağustos 2023

Ünye Devlet Hastanesinde sağlık alanında insan odaklı yatırımlara bölgesel ihtiyaçları da gözeterek devam ettiklerini belirten Başhekim Op.Dr.Tamer Kutlu:   Bu amaçla bölgeye hizmet veren bir sağlık üssü konumundaki hastanemizde Radyoloji Hekimimiz Dr.Hakkı Çelik tarafından Girişimsel Radyoloji işlemleri de yapılmaya başlandı. Bundan sonra hastalarımızı bu işlemi yaptırmak için başka hastanelere yollamak zorunda kalmayacağız. İşlemi yapan değerli hekimlerimize sağlık çalışanları ve vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan işlem hakkında bilgi veren Ünye Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Hakkı Çelik; “Girişimsel radyoloji, tıbbın hızla ilerleyen bir dalı olup, radyolojinin tedavi edici bölümüdür. Hastaya genellikle lokal anestezi uygulanarak; çok küçük yollarla (iğne deliği küçüklüğünde) vücuda girilerek gerçekleştirilen tanı ve tedavi yöntemlerini içeren girişimsel radyoloji, hastalıkların eskiye oranla çok daha basit müdahalelerle, açık operasyonlar ve teşhis amaçlı cerrahi uygulamalara gerek kalmaksızın tedavi edilebilmesini ve hastalık hakkında daha net bilgi elde edilmesini sağlar. Girişimsel radyologlar, görüntüleme kılavuzluğunda minimal invaziv yöntemlerle perkütan (ciltten girilerek) tedaviler yaparak diğer klinik branşlara birçok konuda yardımcı olmaktadırlar. Tanı koyma amaçlı yapılan girişimsel radyolojik işlemler, görüntüleme eşliğinde gerçekleştirilen biyopsi uygulamaları olup tiroid, lenf bezi, meme, karaciğer gibi organlardan ultrason yardımıyla parça alınabilmektedir. Biyopsi alınması birçok hastalıkta kesin tanıya ulaşılabilmesi amacıyla gerçekleştirilen ve bu nedenle de tedaviyi yönlendirmede büyük öneme haiz işlemlerdir. Ayrıca tedavi edici girişimsel radyolojik uygulamalar ile değişik anatomik bölgelere ve hastalıklara yönelik tedaviler yapılabilmektedir. Apse veya kist gibi hastalıklı sıvı toplanmaları görüntüleme eşliğinde özel iğneler ile cilt geçilerek ve buralara kateter yerleştirerek boşaltılıp tedavi edilebilirler. Aynı zamanda alınan veya boşaltılan kistlerden elde edilen patolojik örnekler laboratuvar ortamında incelenerek kötü huylu olup olmadığı hakkında da bilgi sahibi olunabilmektedir” şeklinde konuştu.

Girişimsel Radyolojinin Avantajları hakkında bilgi veren Çelik; “Birçok işlem hastanın hastanede yatmasına gerek kalmadan yapılabilir. Kısa bir gözlem süresi (birkaç saat) sonrası hastalar evine gidebilir. İşlemlerde genel anestezi gerekmez ve narkoza bağlı gelişebilecek riskler ortadan kalkar. Cerrahiye kıyasla bu işlemler hastalar için daha kolaydır. Çünkü geniş kesiler yoktur, daha az ağrı, risk ve daha kısa iyileşme zamanı ile işlemler tamamlanır” açıklamalarında bulundu.